Nộm đu đủ - Papájový salát s krevetami

20.6.2013 Thuy

V posledních dnech zažíváme i v Česku nebývalé horko a mnohým z nás se zamotává hlava už jenom při pomyšlení na těžší pokrmy. Připravily jsme si pro vás recept na lehký papájový salát s krevetami (đu đủ znamená papája), který vás dostatečně zasytí, ale nezatíží vás na zbytek odpoledne. Spojení pikantní kreveto-arašídové pasty s křupavou papájou a voňavou thajskou bazalkou vám zaručeně chuť k jídlu vrátí!

Než začneme se samotným receptem, pojďme se podívat na papáju, která je vhodná na salát. Na fotografii vidíte pro porovnání dvě papáji - ta větší je zralá papája, jejíž dužina je už červená a konzumuje se jako ovoce. Menší papája je zelená, na stisk tvrdá a je perfektní na použití do salátu.

 

Než začneme se samotným receptem, pojďme se podívat na papáju, která je vhodná na salát. Na fotografii vidíte pro porovnání dvě papáji - ta větší je zralá papája, jejíž dužina je už červená a konzumuje se jako ovoce. Menší papája je zelená, na stisk tvrdá a je perfektní na použití do salátu.
 
 
 
 

Suroviny (pro 4 osoby)

  • 1 zelená papája
  • 2 čili papričky
  • hrst sušených krevet (pokud nemáte, použijte čerstvé) (tôm?)
  • půlka sladké červené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 1-2 limetky
  • 100 g nepražených nesolených arašídů (seženete např. v Sapě)
  • thajská bazalka
  • rybí omáčka, cukr, pepř

Postup

  1. Syrové arašídy opražíme na sucho na pánvi a zbavíme slupek. Arašídy lehce rozmačkáme v hmoždíři, aby jednotlivé kousky nebyly příliš velké a hlavně aby se  uvolnilo aroma buráků. Postupujeme jako u receptu Bún bò Nam Bộ (bod č. 3).

  2. Sušené krevety namočíme, aby změkly. Pokud používáme čerstvé, namarinádujeme je v rybí omáčce, troše cukru a pepře, necháme 7 min odležet. Poté krevety připravíme na páře.
     
  3. Zelenou papáju oškrábeme, podélně rozřízneme a zbavíme dužiny. Poté nakrájíme na tenké nudličky (viz foto). Nudličky papáji namočíme do ledové vody, aby zůstaly křupavé a neztmavly.
     
     
     

     

  4. Červenou papriku taktéž nakrájíme na tenké dlouhé nudličky.

  5. Čili papričky a česnek rozmačkáme společně v hmoždíři, přidáme půlku arašíd, krevety a celou směs znovu rozmačkáme najemno. 
     
     
     
     
     
  6. Poté přidáme rybí omáčku, limetkovou šťávu a cukr v poměru 6:4:2. Výsledná chuť by měla být slano-sladko-kyselo-pálivá.
     
  7. Thajskou bazalku důkladně omyjeme a nakrájíme nahrubo. Zbytek arašíd rozmačkáme v hmoždíři taktéž nahrubo.

  8. Okapanou papáju, červenou papriku spolu s čili-krevetovou směsí důkladně promícháme. 
     
     
  9. Poté přidáme thajskou bazalku, nakonec posypeme arašídy a můžeme servírovat.
     
     
     
    Připravily, nafotily a napsaly Mai Huong & Thuy Duong.
Mohlo by vás zajímat
KDE SI POCHUTNÁTE