Pokud se už dlouho odhodláváte k cestě do Vietnamu a vašim hlavním přáním je poznat Vietnam z gastronomické stránky, pak je tento 20denní kulinářský zájezd určený právě vám. Procestujte Vietnam od severu k jihu, poznejte přírodní a historické krásy země a naučte se přitom vařit autentickou kuchyni přímo od vietnamských mistrů.
Přiznám se vám: pokud bych kolem této restaurace prošla sama, ani by mě nenapadlo vejít dovnitř. Menu očíslované od jedné do aleluja a vyfocené na kýčovité tabuli ve mně stále vyvolává představu oldskůlových čínsko-thajsko-vietnamských bister, kterým se velkým obloukem vyhýbám. Zatáhla mě sem ale kamarádka, která tu už několikrát byla a chtěla znát můj názor. Jsem ráda, že tak učinila, protože mé předsudky vůči Yen Nhi nebyly opodstatněné. Stále to není podnik, kterému bych mohla dát plných pět hvězdiček, ale pracujete-li v okolí, právě sem můžete zajít na celkem chutný vietnamský oběd.
Víte, co přesně znamenají ve vietnamštině vaše oblíbené pokrmy? Například když přijdete do restaurace a objednáte si phở bò, bún bò Nam Bộ nebo miến ngan? Že ne? Je tedy načase si detailněji představit vietnamské nudle a jejich názvosloví!
Ve Vietnamu se nejčastěji používají 3 základní druhy nudlí - bún, phở a miến. Každý druh nudlí se používá k jiným pokrmům a nehodí se tedy je zaměňovat či nahrazovat. Je to jako když vaříte Spaghetti carbonara - použijete špagety a ne penne, i když to jsou také těstoviny.
RedHotChilli je mezi milovníky vietnamské kuchyně známý podnik, do kterého se mnozí vracejí často a rádi. I když jsme se do RedHotChilli vypravily trochu později, než jsme plánovaly, těšily jsme se, až jej konečně oťukneme.
Ve spolupráci se Scukem jsme se rozhodly pořádat tzv. Sapa tripy – výlety do pražské vietnamské tržnice Sapa. Sapa už dávno není pouze velkoobchodním centrem, my Vietnamci ji vnímáme i jako kulturní centrum. Kromě produktů se tu nabízejí i služby kadeřnické, krejčířské, právní a ano – i gastronomické.